TikTok Tip 2

Wanneer je een profiel aanmaakt op TikTok is deze automatisch openbaar. Dat is natuurlijk niet ideaal want zo kunnen vreemden je video’s bekijken en becommentariëren. Belangrijk is het dus om samen met je zoon of dochter het profiel op privé te zetten en af te spreken wie ze al dan niet mogen volgen en terug laten volgen.

Kinderen van een jonge leeftijd kunnen nog niet altijd de goede en minder goede bedoelingen van vreemden inschatten. Al sta je soms versteld hoe goed kinderen inschattingen kunnen maken. Geef hier je grenzen aan over wat je al dan niet oké vindt en maak samen duidelijke afspraken. Bovendien is het slim om als profielnaam niet je eigen naam te gebruiken.

Er zijn veel studies die gedaan zijn bij jongeren en sociale media. En keer op keer komt het naar voor dat jongeren daar echt wel mee bezig zijn. Dus de opvatting dat jongeren hun privacy ten grabbel gooien, is vaak niet waar. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze geen ondersteuning kunnen gebruiken. Het moeilijke aan sociale media is, is dat je minder zicht hebt op het publiek dat op je account zit

Tom De Leyn, Universiteit Gent