What the TikTok?

TikTok is een serieus fenomeen geworden. We lezen en horen er dagelijks over. Maar wat maakt TikTok zo speciaal? Hoe is het zo populair geworden? Hoe komt het dat elk kind tegenwoordig heel graag op TikTok wil zitten? Dat zijn terechte vragen. 

TikTok Watte?

TikTok is een app die sinds kort heel populair is geworden. De app is inmiddels in meer dan 175 landen beschikbaar is en er zitten meer dan een miljard actieve gebruikers op. De app wordt gebruikt om korte video’s te maken, monteren en posten. De app zegt zelf dat het hun missie is om te inspireren tot creativiteit en zelfexpressie en zo plezier te brengen. De app is ook immens populair bij kinderen, ondanks dat ze eigenlijk bedoeld is voor personen van 13 jaar en ouder.

Welk bedrijf zit er achter TikTok?

ByteDance is het bedrijf achter TikTok en is een Chinees bedrijf. De app startte onder een Chinese naam en werd voor de internationale markt omgedoopt tot TikTok. Na overname van music.ly, een andere bekende muziekapp, en de samensmelting ervan met TikTok groeide het bedrijf wereldwijd. De Chinese variant van de app staat los van de internationale, bijgevolg zijn ook de netwerken niet met elkaar verbonden.

TikTok & JBC?

Bij JBC vinden we het belangrijk dat iedereen mee is, ook met TikTok. Daarom helpen we ouders en kinderen graag door hen wegwijs te maken op TikTok. We geven jullie tools en tips om te leren wat de do’s en don’ts zijn.  Dat doen we niet alleen maar in samenwerking met Niels van Paemel van Child Focus, Elke Boudry van Mediawijs (MediaNest.be), de organisatie die ouders helpt bij mediaopvoeding en Tom De Leyn van Ugent, die onderzoek doet naar de privacy van jongeren online. Zij hielpen ons met de ontwikkeling van dit platform.